Jídelní a nápojový lístek

V bistru proti proudu vždy najdete skvělou snídani, báječné sendviče, něco na chuť, polévku na zahřátí a spoustu dezertů.





MENU



Snídaně

SÁZENÁ VEJCE 105 Kč
Klasická kombinace vajec a slaniny, malý salátek obměňující se podle sezóny, pečivo.
 
CROSTINI S HRÁŠKOVÝM PESTEM A VEJCEM 95 Kč
Neuvěřitelné hráškové pesto vonící po mátě i bazalce, pecorinu a citronu. K tomu dvě volská oka.
 
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S UZENÝM LOSOSEM 95 Kč
Čerstvě našlehaná pomazánka s kousky kopru, citron a pečivo.
 
POMAZÁNKA PROTI PROUDU 65 Kč
Davidova specialita. Co je v pomazánce neprozradíme, ale můžete požádat obsluhu, aby vám přinesla testovací vzorek. Věříme, že se pak rozhodnete správně. Dáváme k ní chleba nebo bagetu.
 
CHIA PUDINK 85 Kč
Semínka šalvěje hispánské v kokosovém mléce. Nejčastěji nabízíme s malinami. Někdy jej u nás najdete s mangem, rebarborou nebo jahodami.
 
DOMÁCÍ MÜSLI 80 Kč
Domácí ořechové müsli s jogurtem a ovocem dle sezony.
 

 
SNÍDANĚ POD ČAROU 65 Kč
Na téhle snídani jsme se shodnout nedokázali. Já tvrdím, že už namazaný rohlík nebo krajíc chleba – myslím domácím máslem a ostružinovou marmeládou – s hrnkem horkého kakaa pofrčí. Je to závan dětství, kdy pro nás dělali snídani máma s tátou a nám ke Studiu kamarád zbyl jen knírek od „kakajíčka“. David je trochu skeptický a nedovede si vás takhle představit. Takže je to na vás. Skóre se bude zapisovat na baru. (A dost bych teda chtěla vyhrát.)

Sendviče

PEČENÝ BŮČEK 135 Kč
Mezi dvěma krajíci chleba, na majonéze s jarní cibulkou a růžovým pepřem, posazený bůček. Pečený pěkně pomalu na zázvoru a česneku. V sezoně medvědího česneku s dipem z něj, jinak s kyselou okurkou.
 
KRŮTÍ 145 Kč
Pečená krůtí stehna natrhaná mezi plátky křupavé bagety. Chuť zvýrazňuje bazalková majonéza i velká hrst čerstvého koriandru.
 
BLT 105 Kč
B jako bacon (slanina), L jako lettuce (salát), T jako tomato (rajče). Na sendvič používáme na míru pečený toustový chléb. Dokonalou chuť dodává bazalková majonéza.
 
BLAT 115 Kč
B jako bacon (slanina), L jako lettuce (salát), A jako avocado (avokádo) a T jako tomato (rajče). Na sendvič používáme na míru pečený toustový chléb. Dokonalou chuť dodává bazalková majonéza.
 
HERO 95 Kč
Sendvič vítězů, křupavá francouzská bageta mazaná domácím máslem, plněná prosciuttem crudem, rukolou a sýrem – parmazánem nebo vyzrálým čedarem.
 
TŘÍSÝROVÝ 95 Kč
V celozrnném chlebu tři druhy sýru (parmazán, čedar, brie), salát a kolečka rajčete.
 
VEGETARIÁNSKÝ 105 Kč
Královský dvojitý sendvič z dokonalého čistězrnitého chleba s humusem a mrkvovým salátem s rozinkami.

POLÉVKY

JAKÁ JE DNES POLÉVKA VÁM ŘEKNE OBSLUHA NEBO VÝVĚSNÍ TABULE.
Všechny naše polévky jsou bezlepkové.




NA CHUŤ

SÝROVÉ PRKÉNKO 135 Kč
SÝROVO - SALÁMOVÉ PRKÉNKO 155 Kč
DOMÁCÍ SLANÉ MANDLE (100 g) 75 Kč

DEZERTY A LASKOMINY

NEVÁHEJTE, PROSÍM, A ZEPTEJTE SE OBSLUHY, CO JSME PRO VÁS DNES NAPEKLI NEBO SE KOUKNĚTE DO SKLENĚNÉ VITRÍNY. OBVYKLE JE V NABÍDCE:

MAKOVÝ CHEESECAKE 65 Kč
VANILKOVÝ CHEESECAKE S OVOCEM 65 Kč
MRKVOVÝ DORT 69 Kč
ZAMILOVANÝ KOLÁČ 55 Kč
PANNA COTTA 55 Kč
CITRONOVÝ KOLÁČ S PUSINKOU 69 Kč
BEZLEPKOVÉ BROWNIE 69 Kč

ZMRZLINA

Čerstvou zmrzlinu máme od našich přátel Biljany, Bojana a Zlatka z Angelata. Cena je uvedena za jeden kopeček.

VANILKOVÁ 29 Kč
ČOKOLÁDOVÁ (bez laktózy) 29 Kč
PISTÁCIOVÁ 29 Kč
SLANÝ KARAMEL 29 Kč
MANGOVÁ (bez laktózy) 29 Kč

KÁVA

Připravujeme italskou kávu Danesi ze stejnojmenné pražírny, kterou v roce 1905 založil v Římě Alfredo Danesi, jeden z prvních průkopníků v oboru pražení kávy. 100% Arabica.

RISTRETTO 36 Kč
ESPRESSO 36 Kč
DOPPIO 70 Kč
AMERICANO 38 Kč
MACCHIATTO 42 Kč
CAPPUCCINO 49 Kč
FLAT WHITE 75 Kč
CAFFE LATTE 58 Kč
ICE CAFFE LATTE 58 Kč
CAFFE LATTE MACCHIATO 59 Kč

SYPANÉ ČAJE

Podáváme čaje značky Althaus v konvičce o objemu 0,4 litru.

ČERNÝ OCHUCENÝ IMPERIAL EARL GREY 58 Kč
ČERNÝ ENGLISH BREAKFAST 58 Kč
ZELENÝ OCHUCENÝ GRÜN MATTINE 58 Kč
ZELENÝ SENCHA SENPAI 58 Kč
OVOCNÝ RED FRUIT FLASH 58 Kč
OVOCNÝ SICILIAN ORANGE 58 Kč
BYLINNÝ ROOIBUSH CREAM CARAMEL 58 Kč

ČERSTVÉ ČAJE

Podáváme v konvičce o objemu 0,4 litru.

MÁTOVÝ 48 Kč
ZÁZVOROVÝ 48 Kč

CHAI

Směs černého čaje a koření – zázvoru, kardamomu, skořice, pepře, hřebíčku, anýzu a badyánu.

CHAI LATTE 58 Kč
ICE CHAI LATTE 58 Kč

DOMÁCÍ LIMONÁDY

OKURKOVÁ 0,3l 35 Kč
ZÁZVOROVÁ 0,3l 35 Kč
GRAPEFRUITOVÁ 0,3l 35 Kč
ŠALVĚJOVÁ 0,3l 35 Kč

FENTIMANS

VIKTORIÁNSKÁ 75 Kč
CURIOSITY COLA 75 Kč
RŮŽOVÁ 75 Kč
MANDARINKA A SEVILSKÉ POMERANČE 75 Kč
PAMPELIŠKA A LOPUCH 75 Kč

VODY

KOHOUTKOVÁ 0,5l 10 Kč
RAJEC NEPERLIVÝ 0,33l 33 Kč
RAJEC JEMNĚ PERLIVÝ 0,33l 33 Kč

OSTATNÍ NEALKO

CLUB MATÉ 0,33l 45 Kč
COCA COLA 0,33l 42 Kč
COCA COLA LIGHT 0,33l 42 Kč
TONIK 0,25l 42 Kč
MALINOVKA KOLI 0,33l 25 Kč
DŽUSY (POMERANČ, JABLKO) 0,2l 40 Kč

ŠUMIVÉ VÍNO

1,5dcl / 0,7l
CREMANT 89 / 450 Kč
Petr Marada - Morava (ČR)
Lehký a osvěžující sekt s jemnou kyselinou a příjemnou ovocností.

BÍLÁ VÍNA

1,5dcl / 0,7l
VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 2013 59 / 300 Kč
Vinařství Syfany, Vrbice, Velkopavlovická podoblast
Lehké svěží víno s hravou kyselinkou. Ideální na běžné pití nebo jako doprovod k domácí kuchyni, skvěle se hodí k mastnějším typům pokrmů.
 
CUVÉE NÁRODNÍ PARK 2013 69 / 360 Kč
Dobrá vinice, Nový Šaldorf, Znojemská podoblast
Vůně je jemně minerální s dotekem květin a ovoce. V minerální chuti je ovocně-květinový dozvuk. Vděčné víno na denní pití, k jídlu, k tvrdšímu sýru.
 
TRAMÍN ČERVENÝ 2013 99 / 495 Kč
Jaroslav Osička, Velké Bílovice, Velkopavlovická podoblast
Zajímavá, bohatá květinová vůně a tóny ovoce. V chuti suché, středně plné, ale docela výrazné, čistě udělané, zajímavé, decentní tříslo a dobrá délka, pěkná struktura.
 
SOLERA 99 99 / 495 Kč
Jan Stávek, Němčičky, Velkopavlovická podoblast
(Cuvée Muškát moravský, Veltlínské zelené – likérové víno, 0,5l). Víno je připraveno speciální metodou fortifikace kvasícího moštu velejemným ušlechtilým vinným destilátem. Proto je v intenzivním muškátovém aroma vína cítit primární aroma z hroznů, ale i sekundární vzniklé při částečném prokvašení. Hladkost a hutnost vínu dodává přírodní hroznový cukr, který zůstal zachován po zastavení kvašení. Víno vyzrává minimálně dva roky v dřevěných sudech.
 
GRÜNER VELTLINER HEFEABSTICH 2014 109 / 545 Kč
Wimmer-Czerny, Fels am Wagram, Wagram (Rak.)
Bazální Czerneho veltlín. Jednou stočený ležel až do lahvování na jemných kvasnicích. Lehce nabřesklý, s jemnou perlivostí březnové tůně, v níž se obrátil mladý, energický okounek.

RŮŽOVÉ VÍNO

1,5dcl / 0,7l
ROSÉ IBY 2013 69 / 350 Kč
Suché, Iby – Mittel Burgenland (Rak.)
Lehké víno k obědu s decentní vůní a chutí po čerstvých malinách

ČERVENÁ VÍNA

1,5dcl / 0,7l
BLAUFRÄNKISCH CLASSIC 2013 69 / 350 Kč
Iby – Mittelburgenland (Rak.)
Přátelské, velmi přizpůsobivé víno, jako stvořené k jídlu i dlouhému popíjení. Vůně ovocitá, v chuti stopy ostružin.
 
BIG BLEND CUVÉE 2012/2013 99 / 495 Kč
Iby – Mittelburgenland (Rak.)
Hluboké, robustní víno jižanského charakteru s vyzrálou chutí, ve které dominuje černé ovoce, čokoláda i tóny silně pražené kávy.
 
BLAUFRÄNKISCH CHEVALIER DAC 2011 RESERVE 159 / 795 Kč
Iby – Mittelburgenland (Rak.)
Víno rubínově granátové barvy vyniká velice dlouhou chutí, ve které rozpoznáte černé třešně, čokoládu a višňový likér. Zraje 18 měsíců v nejkvalitnějších dubových sudech. DAC (Districtus Austriae Controlate) jsou vína s ochranným označením původu a kvality. Obdoba franc. AOC nebo it. DOC.
 
NERONET POZDNÍ SBĚR 2013 69 / 350 Kč
Libor Veverka – Morava (ČR)
Rubínově temné víno vonící po červeném bobulovém ovoci. V chuti poznáte borůvky, švestky, ale i červenou zavařeninu v lineckém koláči.
 
PINOT NOIR VÝBĚR Z HROZNŮ 2012 GRANDE RESERVE 139 / 695 Kč
Libor Veverka – Morava (ČR)
Víno zrálo 24 měsíců v dubových sudech, což ho opravňuje k označení Grande Reserve. Nese v sobě povahu burgunského, avšak vypráví moravský příběh. Je to silné, živé a ojedinělé víno. Hladkou, spontánní, lehce dřevitou chuť vína doplňuje vůně po višních a třešních.

PIVO

PILSNER URQUELL 0,33l (lahv.) 42 Kč
BIREL NEALKOHOLICKÉ 0,33l (lahv.) 39 Kč

DESTILÁTY

VODKA FINLANDIA 4cl 75 Kč
HAVANA CLUB (Blanco/Especial) 4cl 75 Kč
GIN BEEFEATER 4cl 75 Kč
SLIVOVICE ŽUFÁNEK 4cl 60 Kč
MERUŇKOVICE ŽUFÁNEK 4cl 60 Kč
HRUŠKOVICE ŽUFÁNEK 4cl 60 Kč

MÍCHANÉ NÁPOJE

 
APEROL SPRITZ 0,3l 129 Kč
(Prosecco, Aperol, soda, led, pomeranč)
 
CUBA LIBRE 105 Kč
(bílý rum, cola, led, limetka)
 
GIN S TONIKEM 105 Kč
(gin, tonik, led, citron)

BISTRO PROTI PROUDU

V srpnu nejvíc padají hvězdy. Je teplo. Je krásně. Prázdniny jsou ve své půlce. My jsme na začátku a je to úžasný pocit. Je úterý,5. srpna 2014, a architekti z ateliérů Modulora a Mimosa nám předkládají první návrh interiéru bistra. Jsme nadšení. Je ale jasné, že nás čeká ještě dlouhá cesta.

„Hledali jsme pro interiér i něco navíc a máme pro vás takové malé libreto,“ střídají se Dušan Řezáč s Petrem Moráčkem v řeči.

Všichni jsme zvědaví. A příští rok už chceme v bistru žít, pracovat, makat, pozorovat jeho ruch, smějící se holky na karlínské ulici, uspěchané byznysmeny, školáky z Lyčkova náměstí i zbytek místních cikánů, kteří vymýšlejí další lumpárny. Pít skvělou kávu, jíst dobré sendviče a snídat celý den. Baví nás to.

Proč bistro?

Itálie, zapadákov, pumpa. "Un caffé prego." A pak už jen malý nahřátý šálek s tlustou stěnou, nepotrhaná crema a lahodná chuť... A věčné, nekonečné sny, kdyby tak někdy v Praze byla taková příjemná kavárna, malé bistro, kde neservírují 'bazén', ale dobré silné espresso bez kyselého ocasu. Otevřít si ho. Mít ho. Žít s ním. V něm.

„Že se mají sny plnit, je klišé. Kýč. Ale, proč si jeden sen nesplnit?“ „Ona je moje žena často mezi nebem a zemí, ale v zásadních věcech má vždycky pravdu.“ My. Karolina a David Koneční.

Od samého začátku chceme mít bistro, které bude žít. Kde bude možné snídat celý den, pít dobrou kávu, víno, vychutnat si deci vychlazeného prosecca k sendviči, který miloval Elvis Presley. Užívat si chuť nejlepšího BLT sendviče v Praze, dát si první rande, rychlou polévku, domácí chleba, pár specialit ze Sardinie a dezerty, o které se nebudete chtít dělit. A také legendární vejce do skla!

Koncept je jasný: nepřeplácané bistro namíchané ze severské strohosti a jednoduchosti, čistých linií a vzdušnosti, italské cikánskosti a lehce francouzského venkova. (Ten opouštíme jako první...)

Materiály: kámen, dřevo, sklo, barvy bílá, šedá, hlavně NE odstíny žluté a oranžové. Dominanta – velký pult s kávovarem a chlazenou vitrínou krychlovitého tvaru (hlavně NE tu šílenou cukrářskou vlnu). Hranatou vitrínu okamžitě přejmenováváme na akvárium.

Je také jasné, že v bistru nikdy neprojdou klasické Tonetky – čísla 14 a 18 – padá z nich totiž kabelka...

BISTRO PROTI PROUDU

Vzhledem ke karlínské adrese bistra přidávají architekti jakousi reminiscenci na Františka Křižíka. Je oním libretem. František Křižík v Karlíně vybudoval v roce 1884 svou první továrnu, první tramvajovou dráhou spojil Karlín s Libní a jeho oblouková lampa svítila nejen karlínským od roku 1887.

„Elektřina je propojení, stejně tak dobrá káva. Lampy svěšené v prostoru kavárny spojují lidi u stolků mezi sebou a s těmi za barem. Společně s lidmi rozsvěcují kavárnu. Zviditelněním tohoto spojení dráty lamp vzniká obrazec dávající prostoru charakter,“ vysvětluje nám svoji myšlenku Dušan Řezáč.

„Místo obloukové lampy tady bude sice svítit Edisonova žárovka, ale i to se dá vnímat jako spojení vynálezců, rivalů, skrz prostor a čas. V roce 1881 totiž dosáhl František Křižík velkého úspěchu na výstavě v Paříži. Jeho oblouková lampa konkurovala Edisonově žárovce, svítila silněji, než Edisonova žárovka a získala zlatou medaili,“ doplňuje ho Petr Moráček.

Tvoříme dobrý tým.

Přichází období hledání, změn, přesvědčování, zkoušení, diskuzí, debat, precizování. Zhruba po měsíci se odkláníme od původní myšlenky udělat pult – jakýsi šperk celého bistra – z kamene, protáhnout mramorovou podlahu (původní) až na pult a vytvořit zdání kamenné vlny. Dřevo vylučujeme a favoritem je rezavý plech. Má výraznou texturu i barevnost, ve které není složité najít odstíny kávy a v neposlední řadě je materiálem, do kterého se dá dobře vyřezat jakési motto celého bistra In coffee we trust. Desku pultu navrhujeme z masivního dubu – vyváží tvrdost plechu.

Základní prostorovou hierarchii bistra v přízemí domu z třicátých let 20. století na roku ulic Březinova a Petra Slezáka architekti zachovávají. Sezení umisťují podél stěn prostoru a na zvýšenou část– jakési pódium – dávají solitérní stůl pro šest až osm osob. Vzhledem k celkové koncepci bistra se shodujeme na bílých židlích a vytvoření pódia jako jakési levitující části kavárny. Snové. Odlehčené. „Neviditelné“.

Výraznou změnou projde zázemí bistra určené hostům. Přístup do něj se přesouvá do zadní části, což umožní lepší organizaci zázemí a současně lepší využití prostoru samotného bistra. Mramorovou podlahu zachováváme a na její opravu se těšíme všichni. Stejně jako na to, až ze stěn zmizí původní mahagonové ostění a výrazná rudá výmalba. Nová budou i okna, s dokonalým systémem vytahování, zvětšená a udělaná tak, aby bylo do kavárny vidět z ulice a z kavárny ven. Dva světy se propojí a vzájemně vtáhnou.

V prosinci je architektonická studie bistra Proti proudu schválená a v prostorách bývalé hospody U koníčka řádí řemeslníci. A doufejme, že i pracují.

IN COFFEE WE TRUST

NAŠI DODAVATELÉ

Máme rádi dobré věci. A řekli jsme si, že co je skvělé pro nás, bude chutnat i vám. Doufáme. Věříme. I proto spolupracujeme pouze s ověřenými dodavateli a výrobci. Chleby máme z rodinné pekárny Vondřichových ze Mšena. Jsou každý den čerstvé. Stejně jako bagety a croissanty, které pro nás pečou v La Petite France.

Vajíčka, máslo, ghí, slaninu, čerstvý vepřový bůček a krůtí maso nám dováží paní Alena Jalůvková z východočeské farmy Štěpánovsko. Makový cheesecake pro nás vyrábí paní Alena Foster ze sousedství, z karlínského Sweet Life. O zbytek se staráme s cukrářkou Ivankou sami. Pečeme sušenky, křupavé mini Pavlovy, cup caky, děláme panna cotty, chia pudink, kousátka, zkoušíme nové a nové dorty.

Bílá vína jsou přírodní a s veškerou péčí a láskou nám je vozí (často vlastně nosí) kluci z VELTLINU, kteří mají svou vinotéku tady v Karlíně doslova za rohem. Červená a růžové víno máme od sommeliéra Romana Marka z vršovické vinotéky Baryk. Díky němu jsme si oblíbili rakouská vína z vinařství Iby (Burgenland) a Gattinger (Wachau).







bistro Proti Proudu
Březinova 22/471
Praha 8 - Karlín

+ 420 728 036 171

bistroprotiproudu@gmail.com
www.bistroprotiproudu.cz